wtorek, 26 lutego 2013

Wieprzowina vindaloo


... to jedno z najpopularniejszych dań hinduskich, a jego nazwa pochodzi od dwóch słów portugalskich: vinagre oznaczającego ocet, a także hinduskiego aloo oznaczającego ziemniaki ...
Składniki:
0,5 kg wieprzowiny
2-3 łyżki curry masala (przyprawa lub pasta)*
olej
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
4 ziemniaki
szczypta soli

Mięso kroimy w kostkę, ziemniaki też.
Czosnek i cebulę siekamy drobno.


Na rozgrzanej patelni doprowadzamy do zeszklenia cebulę i czosnek. Dodajemy masalę. Mieszamy chwilę.
Dokładamy mięso smażymy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i zalewamy wodą.
Dusimy pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i dusimy kolejne 30 minut do momentu aż ziemniaki i mięso będą miękkie.

Rewelacyjne do podania jako samodzielne danie ale również z ryżem, kaszą czy też fasolą typu Jaś.

SMACZNEGO!

*) jeśli nie możecie dostać curry masala możecie kupić zwykłe curry oraz tandoori masala i zmieszać
można również zrobić ją samemu:
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego (kumin)
1 łyżeczka pieprzu
4 goździki
łyżeczka cynamonu
4 suszone małe papryczki chili (lub 3 łyżeczki przyprawy chili)
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy w proszku
szczypta imbiru
ocet winny
Wszystkie przyprawy rozdrabniamy jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy, a następnie wrzucamy do miseczki i zalewamy octem. Dodajemy go tyle, aby masa była gładka, ale niezbyt płynna.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz