sobota, 16 lutego 2013

Indyk z pijanymi pomidorami



Składniki:

600 g piersi indyka 
2 łyżki masła 
50 ml oliwy 
200 g podgrzybków (u mnie tym razem bez, z racji 3-letniego degustatora)
100 g marchewki 
1 cebula 
100 g boczku wędzonego 
puszka pomidorów (krojonych, bez skórki)
1 łyżka mąki 
100 ml wina czerwonego 
400 ml bulionu drobiowego 
łyżeczka suszonej bazylii 

Pierś indyka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Rozgrzewamy na patelni oliwę i masło, podsmażamy mięso, a następnie odkładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy boczek pokrojony w paski i marchewkę pokrojoną w plastry. Dodajemy cebulę pokrojoną w pół piórka i podgrzybki pokrojone w dużą kostkę. Wszystko posypujemy mąką i podsmażając dodajemy pomidory, wino i bulion oraz bazylię. Dodajemy indyka i dusimy do miękkości przez ok 30 min. 


Potrawa ma charakter ragout więc mogłaby zostać podana bez niczego, bo z definicji ragout jest podawane jako samodzielne danie, ale u mnie dziś podane z makaronem Farfalle.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz