wtorek, 20 grudnia 2011

Śledzie w musztardzie według męża

... to sekretne śledzie mojego męża... no cóż od dziś już nie będą sekretne ...


Składniki:
6-8 płatów śledziowych matjas
2,5 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki oliwy z oliwek
10-12 łyżek musztardy - najlepiej gdy połączymy dwa rodzaje musztardy, ostrą i delikatną, można też dodać musztardę francuską (z całymi ziarnami gorczycy) dla efektu wizualnego
2-3 łyżki majonezu
2 -3 cebule pokrojone tak jak lubicie
pieprz


Jeśli kupujemy śledzie z beczki i są za słone trzeba je wymoczyć, najlepiej całą noc w mleku lub wodzie.

Filety śledziowe kroimy poprzecznie na kawałki i doprawiamy pieprzem.
W miseczce mieszamy musztardę, majonez, olej, cukier i pokrojoną cebulę. Cebulę można wcześniej zeszklić na małej ilości oliwy z oliwek. Jeśli jednak wolicie w śledziach nie czuć twardawej cebulki po prostu ją podduście by była miękka.
Natępnie układamy warstwami śledzie, przygotowany sos i znów śledzie.
Ostatnią warstwą powinien być sos.


Szczelnie zamykamy (najlepiej w słoiku) i odstawiamy na kilka dni.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz