sobota, 23 marca 2024

Żurek wielkanocny

To tutaj druga odsłona tej zupy. Która lepsza? Musicie ocenić sami 😊


Składniki:
✔1,5 litra bulionu warzywnego
✔500ml zakwasu
✔4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka majeranku
świeżo mielony pieprz i sól
możesz powyższe przyprawy zastąpić przyprawą do żurku i barszczu białego
1-2 łyżki chrzanu
125 ml śmietanki 30%
✔150-200g boczku wędzonego
✔opcjonalnie 2 kabanosy - nie mogą być zbyt wysuszone oraz 3 ziemniaki

Bulion: włoszczyznę zalewam 1,5 litra wody i gotuję godzinę na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny, przyprawiam solą i pieprzem.
 
Surową kiełbasę włóż do gotującego bulionu i gotuj nie dłużej niż 4 minuty.
Wyciągnij, przestudź i pokrój w plastry. Boczek w kosteczkę. Kabanosy w małe 1 centymetrowe kawałki.
Na suchą patelnię wrzuć boczek, jak się trochę wytopi dodaj kiełbasę. Podsmażaj około 5 minut.
Dorzuć kabanosy i smaż jeszcze 2 minuty. Całość patelni przełóż do gotującego się bulionu. Jeśli robisz żurek z ziemniakami to jest moment, w którym je dodaj - obrane i pokrojone w kostkę.
Gdy ziemniaki zmienką dolej zakwas, uprzednio go mieszając by mąka nie została na dnie słoika/butelki. Jeśli robisz żurek bez ziemniaków zakwas wklej zaraz po dodaniu kiełbasy.
Dodaj przyprawy, chrzan i śmietankę.
Nie doprowadzaj już do zagotowania się żurku.

Podaj z jajkiem.

SMACZNEGO!



 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz