piątek, 22 marca 2024

Tradycyjna biała kiełbasa

Domowa kiełbasa? Oooooo taaaaaak... trochę przy tym roboty, ale tak bardzo warto!
Idealna do parzenia jak i wędzenia. Z tego przepisu i proporcji wychodzi naprawdę soczysta i idealnie doprawiona biała kiełbasa.

Składniki:

✔3 kg mięsa wieprzowego (mieszanka szynki, łopatki i karkówki)
✔1,5 kg surowego boczku lub podgardla
✔10 ząbków czosnku
✔3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
✔3 łyżki soli
✔3 łyżki majeranku
✔4 ziela angielskie (rozgniecione w moździerzu lub zmielone)
✔500 ml lodowatej wody
✔jelita wieprzowe

Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Karczek, szynkę i łopatkę zmiel na największych oczkach maszynki (8-10 mm) a boczek lub podgardle na najmniejszych. Do zmielonego mięsa dodaj przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiając mięso dolewaj po trochu wody, mięso ją całą wchłonie i będzie coraz bardziej klejące. Wyrabiaj nie krócej niż 10-15 minut.


Zakryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin (minimum 2 godziny jeśli Ci się spieszy) - wówczas mięso przechodzi idealnie smakami przypraw.

W tym czasie przygotuj jelita. Namocz je w ciepłej wodzie na ok 20 minut. Po tym czasie wylej wodę i zalej ponownie. Odstaw na 2 godziny.

Odciśnij jelita z wody.

Przygotuj maszynkę do mielenia mięsa bez noża i z końcówką do nadziewania kiełbasy. Mięso wkładamy do maszynki i przepuszczamy trochę by pozbyć się powietrza z wnętrza. Końcówkę do nabijania kiełbasy posmaruj olejem i nasuń na nią jelito. Zostaw kilka centymetrów wolnego jelita na końcu i zawiąż supełek.
W tym miejscu polecam poprosić kogoś o pomoc. My zawsze nadziewamy kiełbasy we dwoje, by unikać sytuacji w których muszę wyłączyć maszynkę by dołożyć mięsa. ZDECYDOWANIE polecam obejrzeć kilka filmików z procesu nabijania kiełbasy, zanim sami do tego staniecie,.
Włącz maszynkę na dość niskie obroty ale też nie za niskie, nabijamy jelito mięsem, ale uważaj by nie było nabite zbyt mocno, ponieważ będzie pękało przy późniejszych działaniach. Na koniec zwiąż jelito i poskręcaj kiełbaski. Powtarzaj czynność do czasu aż skończy Ci się mięso.



Gotowe 😉 Tak przygotowana surowa kiełbasa może poleżeć w lodówce 3-4 dni.

Parzenie kiełbasy:
Umieść kiełbasę w lekko osolonej wodzie z kilkoma liśćmi laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego. Woda powinna mieć nie więcej niż 80°C przez cały okres parzenia, czyli 20 minut - nie doprowadź do zagotowania się wody.

Jeśli zostały Ci jelita, odciśnij je mocno z wody i porządnie zasyp solą. Zamknij w słoiku i przechowuj w lodówce.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz