Lato, lato, a w lecie świeżutkie owoce. Z borówkami pyszne są knedle, pierogi, muffiny no i oczywiście to super szybkie ciasto.
Przepis naprawdę godny uwagi, bo na tym cieście można ułożyć różne owoce. Mieszanka borówek z malinami czy truskawkami też jest super pomysłem. Jeśli jednak wybierzecie owoce twardsze (jabłka czy gruszki - pokrojone w ósemki) to wciśnijcie je mocniej w masę przed pieczeniem.
Zapraszam 👇
Składniki:
✔5 sporych jaj
✔160 g cukru (3/4 szklanki)
✔200 ml oleju roślinnego
✔320 g mąki pszennej (2 szklanki)
✔2 łyżeczki proszku do pieczenia
✔5 sporych jaj
✔160 g cukru (3/4 szklanki)
✔200 ml oleju roślinnego
✔320 g mąki pszennej (2 szklanki)
✔2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pamiętaj by jajka były w temperaturze pokojowej.
Wybij wszystkie jajka do miski. Dodaj cukier i ucieraj kilka minut mikserem na wysokich obrotach aż powstanie jajeczna pianka. Zacznij dodawać powolutku olej nie przerywając miksowania.
Wyłącz mikser i dodaj do masy jajecznej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie za pomocą łyżki na jednolite ciasto.
UWAGA!
Ciasto wyjdzie dość gęste, ale pamiętaj że nie może być za gęste. Musi się łatwo wylewać z miski i dać rozprowadzić w formie. Zbyt gęste ciasto upiecze się szybciej i istnieje prawdopodobieństwo wysuszenia. Orientacyjny czas pieczenia to 40 minut w 180 st ale pamiętaj że pieczemy do "suchego patyczka" więc możesz to sprawdzić po powiedzmy 30 minutach.
Wylej ciasto do wyłożonej papierem blaszki (nie większej niż 26x26 lub tak jak u mnie okrągłej o średnicy nie większej niż 26 cm). Na cieście ułóż owoce i lekko je dociśnij.
Upiecz zgodnie z powyższymi wskazówkami.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz