czwartek, 17 lutego 2022

Szarlotka! To jest to!

Ostatnio pogoda za oknem nie rozpieszcza, zatem częściej szukamy słońca i ciepła na talerzach. Szarlotka to takie ciasto, które zawsze potrafi poprawić humor. Dziś w swojej klasycznej prostej odsłonie. Kruche ciasto i krótko przyprażone jabłka to jest to 😍🍎🍏



Składniki:

na kruche ciasto potrzebujemy:

✔300 g mąki
2 łyżki drobnego cukru
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego (16 g)
200 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo

farsz:

1,5 kg jabłek
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu

Okrągła forma do pieczenia o średnicy 26 cm.


Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę (polecam przed wyrabianiem masło pokroić na plastry fajnie się wówczas łączy z resztą sypkich składników).

Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.

Zabieramy się za jabłka.
Obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy wg uznania. My lubimy większe kawałki jabłek (szczególnie jak szarlotka jest jeszcze ciepła i kawałki cudownie smakują) ale oczywiście możecie je pokroić drobno albo nawet zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Wsypujemy jabłka na suchą patelnię ustawioną na małym ogniu. Zasypujemy cukrem i cynamonem.
Prażymy do uzyskania ulubionej konsystencji. Możecie je leciutko podlać wodą jeśli będą na początku przywierać do dna patelni. 

Ja zawsze robię tak, że jedno jabłko zostawiam obok i dodaję je na koniec prażenia. Daje pozostaje ono twarde i fajnie gra z mięciutkimi podczas jedzenia.

Wyciągamy ciasto z lodówki. Dzielimy na pół. Jedną połowę ścieramy na grubych oczkach a następnie rozgniatamy na dnie naczynia wcześniej wyłożonego papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy jabłka a całość znów przykrywamy startym ciastem.

Pieczemy 50 minut w 180 st.

Super smakuje sama jak i posypana cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz