Składniki:
½ kg mąki
120g masła
200ml mleka
25g suchych drożdży
150g cukru
7 żółtek
½ kg masy makowej z bakaliami
10-15 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
Mąkę wymieszaj z drożdżami. Masło rozpuść i odstaw. Mleko zagotuj a żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
Do mąki dodaj żółtka i miksując powoli dodawaj rozpuszczone masło. Następnie gorące mleko i wszystko wymieszaj mikserem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto wyciągnij z miski i wyrób ręcznie na blacie. Włóż ponownie do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut (ja wstawiam do nagrzanego do 35st piekarnika).
Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyrób ponownie na blacie posypanym mąką. Rozwałkuj na grubość 1½-2 cm (ja rozwałkowałam bardzo cienko i niestety wierzch ciasta podczas pieczenia pękł, tak więc lepiej trzymać się tych około 2 cm :) ). Po rozwałkowaniu na ciasto wyłóż masę makową i rozsmaruj. Zwiń delikatnie w rulon, oba końce podwijając pod spód. Ciasto zawiń w papier do pieczenia, ułóż na blasze i wstaw do nagrzanego do max 50st piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180st i piecz 40 minut.
Upieczone ciasto odstaw, aby ostygło.
W miseczce utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody aż do uzyskania lukru. Przestudzonego makowca polej lukrem i udekoruj np. kandyzowaną skórką pomarańczy czy mielonymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz