niedziela, 12 stycznia 2014

Placuszki z groszkiem i kukurydzą

... świetne jako samodzielne danie jak również jako dodatek np do ryby lub przystawka podana zarówno na zimno jak i na ciepło ...


Składniki:
0,5 szklanki mrożonego groszku
puszka kukurydzy
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki razowej
3 jajka
0,5 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki curry
oliwa
sól, pieprz

Zamrożony groszek wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 5 min. Odcedzamy.
Mleko, jajka oraz curry miksujemy ze sobą. Dodajemy mąkę i dalej miksujemy, aż wszystko dokładnie się połączy.
Odstawiamy ciasto na 5 min.
Dodajemy groszek i odcedzoną kukurydzę. Mieszamy i doprawiamy.
Placuszki smażymy na oliwie.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz