niedziela, 8 grudnia 2013

Szybka pasta w towarzystwie zielonych przyjaciół



Składniki:
500g makaronu (spaghetti lub tagliatelle)
3 ząbki czosnku
1 bakłażan
1 zielona papryka
100g zielonych oliwek bez pestek
pomidory (1 puszka obranych lub 4 średnie pomidory, sparzone, obrane i pokrojone)
oliwa z oliwek
sól, pieprz, chilli

Bakłażana pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Na rozgrzaną patelnię wrzuć bakłażana i smaż około 5 minut często mieszając.
Paprykę pokrój w cienkie paski, obrane pomidory w małą kostkę , czosnek drobno posiekaj a oliwki pokrój w plastry.
Posól bakłażana, dodaj do niego paprykę, pomidory i czosnek. Wymieszaj, dopraw dużą ilością pieprzu i duś pod przykryciem na najmniejszym palniku na małym ogniu około 15 minut.
W garnku zagotuj wodę na makaron z dodatkiem soli i chilli.
Do warzyw dodaj oliwki i dolej ½ szklanki wody. Wymieszaj i gotuj jeszcze około 10 minut nadal na wolnym ogniu, a w tym czasie wrzuć do wody makaron i ugotuj go al dente.
Nie odcedzając makaronu przekłóż go za pomocą szczypiec do makaronu bezpośrednio na patelnię z sosem powodując tym samym że resztki wody z chilli dostają się do sosu na makaronowych nitkach. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Dopraw do smaku solą i podaj posypane parmezanem w towarzystwie świeżych listków bazylii.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz