niedziela, 22 grudnia 2013

Pierogi z pieczarkami

Składniki:
Ciasto na pierogi
bardzo ciepła woda
mąka
Farsz
0,5 kg pieczarek
2 cebule
1 łyżka masła/margaryny
100g serka topionego
sól
pieprz
(z powyższych składników wychodzi około 35 szt pierogów)

Pieczarki obierz, zetrzyj na tarce na grubych oczkach i wrzuć do garnka na rozpuszczoną margarynę.
Do tego dorzuć, pokrojoną w kostkeczkę cebulę. Dopraw solą i dużą ilością pieprzu, ponieważ farsz powinien być ostry.
To wszystko duś ok.20-30 minut, aż do odparowania wody, którą puszczą pieczarki.
Teraz dodaj topiony serek. Kiedy ser się rozpuści, farsz jest gotowy.
Farsz powinien chwilę przestygnąć, staje się on wtedy bardziej gęsty.

Ciasto najprostsze na świecie. Tylko mąka i gorąca woda. Ja na dwie szklanki mąki dodałam pół szklanki wody, ale zasada jest taka, że wody ma być tyle ile się "wgniecie". Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Rozwałkuj bardzo cieniutko. Wytnij kółka, nałóż farsz i zlepione gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

SMACZNEGO!

przepis bierze udział w akcji



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz