niedziela, 22 grudnia 2013

Pierogi z pieczarkami

Składniki:
Ciasto na pierogi
wrzątek
mąka
Farsz
0,5 kg pieczarek
2 cebule
1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu
100g serka topionego
sól
pieprz
(z powyższych składników wychodzi około 35 szt pierogów)

Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj, inaczej ściemnieją.
Cebulę drobno posiekaj.

Rozgrzej na patelni tłuszcz. Wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj pieczarki. Dopraw solą i dużą ilością pieprzu, ponieważ farsz powinien być ostry.

To wszystko duś około 20 minut, aż do odparowania wody, którą puszczą pieczarki.
Teraz dodaj topiony serek. Kiedy ser się rozpuści, farsz jest gotowy.

Farsz powinien chwilę przestygnąć, staje się on wtedy bardziej gęsty.

Ciasto najprostsze na świecie. Tylko mąka i wrzątek. Ja na dwie szklanki mąki dodałam pół szklanki wody, ale zasada jest taka, że wody ma być tyle ile się "wgniecie". Ciasto ma być miękkie i elastyczne. 
Zawiń kulkę ciasta w folię spożywczą i odłóż na pół godziny. Dzięi temu łatwiej się rozwałkuje i nie będzie się kurczyć.
Rozwałkuj bardzo cieniutko. Wytnij kółka, nałóż farsz i zlepione gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

SMACZNEGO!

przepis bierze udział w akcji



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz