niedziela, 1 stycznia 2012

Sosy, dressingi, dipy

... jogurtowy, ziołowy, pomidorowy, cytrynowy...

JOGURTOWY:

6 łyżek jogurtu mieszamy z 6 łyżkami soku z cytryny. Doprawiamy niewielką ilością soli, szczyptą cukru i pieprzem.
Dodajemy 2 łyżki olwju słonecznikowego.
Mieszamy


ZIOŁOWY:

1 łyżkę estragonu i 2 łyżki bazylii jeśli świeże siekamy, jeśli suszone tylko mieszamy.
1 łyżkę musztardy mieszamy z 7 łyżkami oliwy, a następnie dodajemy 4 łyżki octu balsamicznego i 2 łyżki soku z cytryny.
Mieszamy z ziołami.


POMIDOROWY:

1 szalotkę i 2 ząbki czosnku siekamy. Smażymy na rozgrzanej oliwie aż się zeszklą. Miksujemy z 50g pomidorów z puszki i 5 łyżkami bulionu.
Dodajemy 4 łyżki oliwy i 7 łyżek octu balsamicznego. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja jeszcze dosypuję bazylię (czy to suszoną czy świeżą).
Mieszamy
(ten sos stosuję także do pizzy, do wysmarowania placków przed nałożeniem składników)


CYTRYNOWY:

1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.
6 łyżek oliwy mieszamy w 1/2 łyżeczki ostrej musztardy. Dodajemy sok z jednej cytryny i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz