piątek, 6 stycznia 2012

Marynaty uniwersalne

... ziołowa i warzywna ...

Ziołowa

2,5 szklanki białego wytrawnego wina, 3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, po 5 jagód jałowca i pieprzu, łyżeczka gorczycy, po ćwierć łyżeczki cząbru, tymianku, lubczyku i rozmarynu, po małym kawałku selera i pora, marchew.

Warzywna

5 łyżek oleju, łyżka octu winnego, łyżka cukru, nieduża posiekana cebula, warzywa starte na tarce o dużych oczkach (marchew, pietruszka, seler), pokruszony listek laurowy, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.


CIEKAWOSTKA

- mięsa wcześniej zamrażanego nie należy wkładać do zalewy, ponieważ całkowicie i nieodwracalnie utraciłoby swoją soczystość; natomiast można zamrozić mięso już zamarynowane;

- mięsa ciemne oraz pochodzące z niezbyt młodych sztuk wymagają znacznie dłuższego marynowania (nawet do 5 dni) i w mocniejszych zalewach niż mięsa białe i młode

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz