niedziela, 22 stycznia 2012

Pieczona szynka z goździkami

Składniki:
surowa szynka - ok. 1-2 kg
2 średnie cebule
pieprz, sól ziołowa, majeranek, czosnek granulowany
kilka ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
łyżeczka nasion gorczycy – utłuczonej w moździerzu lub rozdrobnionej blenderem
5 łyżek brązowego cukru – mielonego lub rozdrobnionego blenderem
goździki

Szynkę nacieramy solą ziołową, pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Następnego dnia wyjmujemy mięsko, przekładamy do garnka, wkładamy pokrojone w talarki cebule, ziarenka pieprzu, liście laurowe i zalewamy taką ilością zimnej wody, by wszystko było przykryte.
Doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy szynkę 1 – 1,5 godziny w zależności od wielkości mięsa.


Wyjmujemy z garnka i gdy trochę przestygnie, ostrym nożem nacinamy wierzch mięsa w kratkę. Gorczycę mieszamy z cukrem i nacieramy szynkę. W co któryś rożek kwadracika wbijamy po jednym goździku.
Pieczemy 30 minut w temp. 200°C, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca.


Smakuje wyśmienicie zarówno na zimno jak i na ciepło do obiadu.
Można pokroić ją w centymetrowe plastry, na każdym z nich ułożyć plaster boczku, pieczarki a wszystko przykryć plastrem sera żółtego.
Ułożyć na blaszcze do pieczenia, wstawić do piekarnika i zapiekać w temperaturze 180°C aż do stopienia się sera.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz