środa, 25 września 2019

Zawijany boczek pieczony...

... w cudownym musztardowym aromacie



Składniki:
około 1 kg boczku bez kości i skóry
sól kamienna
po łyżeczce: pieprzu, ostrej papryki, słodkiej papryki oraz majeranku i rozmarynu
3 posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
oliwa (około 2 łyżek)
2 łyżeczki musztardy (jakiej chcecie)

Mięso, jeśli mamy w kawałku a nie w plastrze (w niektórych sklepach mięsnych można dostać już przygotowany to zwinięcia boczek) musimy przekroić wzdłuż przez środek, nie dokrawając do końca tak aby powstał nam długi płat mięsa.
Przyprawy wraz z czosnkiem umieszczamy w moździerzu. Ucieramy ze sobą powoli dodając oliwę, tak by powstała nam gęsta pasta. Dodajemy musztardę.


Przygotowane mięso nacieramy z obu stron majerankiem i odrobiną soli. Tą część którą będziemy zawijać do środka smarujemy powstałą z przypraw pastą i ściśle zwijamy boczek.
Związujemy sznurkiem i wkładamy do rękawa do pieczenia (lub do zamykanego naczynia żaroodpornego).

Pieczemy w 180 stopniach około 90 minut. Po tym czasie rękaw rozcinamy i pozwalamy aby mięso wystygło w zamkniętym wyłączonym piekarniku.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz