Jak święta grudniowe to śledź. Jak śledź to tylko w dobrym wydaniu. Ten tatar takim wydaniem właśnie jest.
Zajadamy się nim nie tylko od święta, ale to dobry moment by przedstawić ten przepis i Wam.
Gorąco polecam!
Składniki:
✔6 filetów śledziowych
✔1duże jabłko
✔1 średnia biała cebula
✔1 łyżka kaparów
✔garść posiekanych drobno orzechów włoskich
Sos:
✔2 łyżki musztardy francuskiej (cale ziarna gorczycy)
✔2 łyżki miodu
✔1 łyżka octu jabłkowego
✔2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
✔pół łyżeczki ostrej papryki
✔pół łyżeczki pieprzu mielonego
Śledzie, jabłko i cebulę pokrój w małą kostkę - nawet mniejszą niż ta widoczna na zdjęciach.
Dodaj posiekane orzechy i kapary w całości (bez zalewy).
Całość zalej sosem i dokładnie wymieszaj.
Tatara przechowuj w lodówce. Najlepszy jest oczywiście jak poleży chociaż do następnego dnia, ale na świeżo też wmiata 😎
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz