niedziela, 11 grudnia 2022

Tatar ze śledzia

Jak święta grudniowe to śledź. Jak śledź to tylko w dobrym wydaniu. Ten tatar takim wydaniem właśnie jest.
Zajadamy się nim nie tylko od święta, ale to dobry moment by przedstawić ten przepis i Wam.

Gorąco polecam!

Składniki:
✔6 filetów śledziowych
1duże jabłko
1 średnia biała cebula
1 łyżka kaparów
garść posiekanych drobno orzechów włoskich

Sos:
2 łyżki musztardy francuskiej (cale ziarna gorczycy)
2 łyżki miodu
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki pieprzu mielonego

Śledzie, jabłko i cebulę pokrój w małą kostkę - nawet mniejszą niż ta widoczna na zdjęciach.
Dodaj posiekane orzechy i kapary w całości (bez zalewy).
Całość zalej sosem i dokładnie wymieszaj.

Tatara przechowuj w lodówce. Najlepszy jest oczywiście jak poleży chociaż do następnego dnia, ale na świeżo też wmiata 😎

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz