wtorek, 31 lipca 2018

Krem z pieczonych pomidorów z soczewicą

Sezon na cudowne pomidory w pełni. Polecam zatem tę zupę. Kiedyś podpatrzyłam ją u Darii Ładochy. Przepis po moich lekkich modyfikacjach przedstawiam poniżej


Składniki:
1 kg pomidorów
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
300 g ugotowanej czerwonej soczewicy
świeża bazylia
sól
pieprz
oregano
papryka w proszku
oliwa z oliwek
1 l wody lub bulionu warzywnego


Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.
Blachę do pieczenia lub inne naczynie żaroodporne smarujemy lekko oliwą lub innym tłuszczem.

Wykładamy na nią pokrojone pomidory, cebulę i czosnek (obrany lecz w całości), przyprawiamy. Całość zasypujemy ugotowaną soczewicą i skrapiamy lekko oliwą.
Zapiekamy w piekarniku około 50 minut.
Po upieczeniu warzywa przekładamy do garnka, dodajemy świeżą bazylię i miksujemy na gładką masę za pomocą blendera.
Całość zalewamy litrem wrzątku lub bulionu. Mieszamy i gotowe.

Zupa jest idealna jako danie samodzielne choć można ją podać np. z pulpecikami czy pokruszoną fetą.

Jak kto woli :)

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz