niedziela, 29 maja 2016

Kurczak w curry na puree z zielonego groszku

Wiosna to czas kiedy coraz cieplejsza atmosfera za oknem skłania do bardziej lekkiego jedzenia. To przykład takiego oto obiadu. Do tego robi się go naprawdę szybko... polecam.



Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka podzielona na 4 kotlety
1 łyzka curry
1 łyżka majeranku
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
Puree:
puszka zielonego groszku
3 łyżki jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku

U mnie jako dodatek jeszcze kuskus i blanszowany brokuł.

Kotlety z kurczaka obtaczamy dokładnie w wymieszanych przyprawach z oliwą i odstawiamy.
Groszek odsączamy i wsypujemy do naczynia. Dodajemy obrany czosnek i jogurt i wszystko razem blenderujemy na jednolitą masę.

Rozgrzewamy na patelni oliwę. Smażymy kurczaka po obu stronach na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.

Na talerzu rozsmarowujemy łyżkę puree a na to kładziemy ciepłego kurczaka pokrojonego w 1 cm plastry.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz