niedziela, 29 maja 2016

Ehglish Muffins czyli prażone bułeczki

Bułeczki idealne na śniadanie, najlepiej przekrojone na pół, tostowane lub podgrzane na suchej patelni podane w towarzystwie jajka sadzonego lub na słodko z dżemem.
Super też się sprawdzają zrobione jako mini pizze.


Składniki:
500g mąki pszennej chlebowej
5 g suchych drożdży
325 g letniej wody
odrobina oleju słonecznikowego

trochę mąki kukurydzianej

Wszystkie składniki prócz mąki kukurydzianej łączymy ze sobą i wygniatamy jednolite ciasto.
Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnice i lekko podsypując mąką kukurydzianą wyrabiamy delikatnie pozbywając się powietrza.
Formujemy 9 równych kulek spłaszczając je na grubość około 1 cm. Znów odstawiamy do podwojenia objętości.
Gdy wyrosną, nagrzewamy patelnię z grubym dnem (NIE UŻYWAMY OLEJU ANI INNEGO TŁUSZCZU) i układamy delikatnie na niej po kilka bułek. Po 1 minucie przewracamy je na drugą stronę.
Po kolejnych 3 znów obracamy. A po następnych 3 zdejmujemy z patelni i studzimy na kratce z piekarnika.

Przestudzone kroimy na pół i tostujemy lub podgrzewamy na suchej patelni. Smakują idealnie nawet tylko z masłem, które się na nich cudownie topi.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz