niedziela, 7 lutego 2016

Pstrąg łososiowy pod kruszonką

Kolejna odsłona potrawy z rybą, która wygląda tak rewelacyjnie po zrobieniu, że nadaje się na wystawny obiad. Do tego jest smaczna i naprawdę sprawnie idzie jej robienie.



Składniki:
- 2 spore płaty pstrąga łososiowego
- czerstwa bagietka (około 4 kromek)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz

W blenderze umieszczamy bagietkę, orzechy, skórkę z cytryny, czosnek i oliwę. Wszystko ze sobą miksujemy do chwili uzyskania konsystencji kruszonki.
Dodajemy pietruszkę i szczyptę soli i mieszamy.

Rybę układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy kruszonkę a całość zapiekamy w nagrzanym do 200st piekarniku około 20 minut.

SMACZNEGO!

1 komentarz: