poniedziałek, 27 lipca 2015

Ogórki musztardowe



Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
ziele angielskie
liście laurowe
koper zielony
czosnek
ziarna pieprzu czarnego
zalewa: 
1,5 litra wody
szklanka octu
3  łyżki soli
2 szklanki cukru
mała ostra musztarda

Składniki zalewy należy zagotować. Najlepiej mieszać rózgą bo musztarda trudno się rozpuszcza.
Ogórki dokładnie myjemy. Obieramy i kroimy na ćwiartki.
Słoiki myjemy i wyparzamy.
Na dno każdego słoika wkładamy:
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3-4 plasterki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna pieprzu
  • koper

Ogórki ciasno układamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Wyjmujemy słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

1 komentarz: