2 kg ogórków gruntowych
ziele angielskie
liście laurowe
koper zielony
czosnek
ziarna pieprzu czarnego
zalewa:
1,5 litra wody
szklanka octu
3 łyżki soli
2 szklanki cukru
mała ostra musztarda
Składniki zalewy należy zagotować. Najlepiej mieszać rózgą bo musztarda trudno się rozpuszcza.
Ogórki dokładnie myjemy. Obieramy i kroimy na ćwiartki.
Słoiki myjemy i wyparzamy.
Na dno każdego słoika wkładamy:
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3-4 plasterki czosnku
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna pieprzu
- koper
Ogórki ciasno układamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą. Słoiki
zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Wyjmujemy
słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
O o o ogórki (-:
OdpowiedzUsuń