nogi kurczaka
sól, pieprz, majeranek, oregano, czosnek granulowany, curry
0,5 kg ziemniaków
0,5 dużego selera
0,5 kg marchewki
kilka ząbków czosnku obrane lecz w całości
oliwa z oliwek
Ziemniaki (umyte, nie obieramy) kroimy na 4 ale po długości (mają
wyglądać jak mega grube frytki). Seler obieramy i kroimy na kawałki mniej
więcej równe kawałkom ziemniaków, to samo robimy z marchewką. Czosnek obieramy
lecz nie kroimy.
Wszystko wrzucamy do miski, zalewamy sporą ilością oliwy i mieszamy tak
by wszystkie warzywa były dokładnie wysmarowane tłuszczem.
Całość wysypujemy na blachę piekarnikową i rozkładamy równomiernie.
Kurczaka myjemy i osuszamy. 2-3 łyżki oliwy mieszamy z przyprawami (każdej
po łyżce). Mieszanką dokładnie nacieramy kurczaka.
Układamy mięso na warzywach.
Pieczemy w 190 st przez około 1-1,15 godziny (do zarumienienia się skórki
kurczaka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz