wtorek, 2 lipca 2013

Nogi z kurczaka na warzywach



Składniki:
nogi kurczaka
sól, pieprz, majeranek, oregano, czosnek granulowany, curry
0,5 kg ziemniaków
0,5 dużego selera
0,5 kg marchewki
kilka ząbków czosnku obrane lecz w całości
oliwa z oliwek

Ziemniaki (umyte, nie obieramy) kroimy na 4 ale po długości (mają wyglądać jak mega grube frytki). Seler obieramy i kroimy na kawałki mniej więcej równe kawałkom ziemniaków, to samo robimy z marchewką. Czosnek obieramy lecz nie kroimy.
Wszystko wrzucamy do miski, zalewamy sporą ilością oliwy i mieszamy tak by wszystkie warzywa były dokładnie wysmarowane tłuszczem.
Całość wysypujemy na blachę piekarnikową i rozkładamy równomiernie.

Kurczaka myjemy i osuszamy. 2-3 łyżki oliwy mieszamy z przyprawami (każdej po łyżce). Mieszanką dokładnie nacieramy kurczaka.

Układamy mięso na warzywach.
Pieczemy w 190 st przez około 1-1,15 godziny (do zarumienienia się skórki kurczaka).

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz