niedziela, 9 czerwca 2013

Kurczak z boczkowym "podskórnym" aromatem

... przepis podpatrzony u Jamie'go Olivera, zastąpiłam szynkę parmeńską wędzonym boczkiem i postanowiłam nie obgotowywać wcześniej ziemniaków, powodując tym samym iż zrobienie obiadu ograniczyło się do brudnej jedynie blachy z piekarnika (nie licząc talerzy, choć jedzenie wychodzi tak smaczne że można jeść palcami prosto z blachy :) ) no i oczywiście najważniejsze jest to, że masa z masła umieszczona pod skórą przez cały okres pieczenia nawilża mięso i zdejmuje z nas konieczność polewania mięsa by nie wyschło i daje możliwość wykorzystania tego czasu na coś innego...

Składniki:
cały kurczak (mój miał prawie 2 kg ale może być mniejszy)
1 duża cytryna
około 10 bardzo cienkich plastrów wędzonego boczku
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
2 garści świeżego drobno posiekanego tymianku
sól, pieprz
100g miękkiego masła
1 kg ziemniaków
1 duży seler

Ziemniaki (umyte, nie obieramy) kroimy na spore kawałki. Seler obieramy i kroimy na kawałki mniej więcej równe kawałkom ziemniaków. Jeśli skrzywiliście się na myśl o selerze - ja tak zrobiłam, to szybko zmienicie o nim zdanie jak tylko wyląduje na Waszym talerzu. Po upieczeniu robi się rewelacyjnie miękki i bardzo słodki.
Wszystko wrzucamy do miski, zalewamy małą ilością oliwy i mieszamy tak by wszystkie warzywa były dokładnie wysmarowane tłuszczem. Tak sobie myślę, że następnym razem dodam jeszcze marchewkę.
Całość wysypujemy na blachę piekarnikową i rozkładamy równomiernie.

Skórkę z cytryny ścieramy (możemy tez cytrynę obrać obieraczką do ziemniaków i posiekać). Boczek drobno kroimy i dodajemy do skórki. Wrzucamy czosnek i tymianek i dokładnie mieszamy w misce wraz z masłem, sola i pieprzem.
Kurczaka myjemy i osuszamy. Oddzielamy delikatnie palcami skórę na jego piersiach od mięsa. Wcześniej przygotowaną masę z masła umieszczamy na piersiach kurczaka (pod skórą). Trochę farszu zostawiamy. Nogi kurczaka w dwóch miejscach nacinamy aż do kości i smarujemy je pozostałym farszem.
Cytrynę kroimy na ćwiartki i wsuwamy do środka kurczaka.

Pieczemy w 220 st przez około 1,5 godziny (pamiętajcie mniej więcej 1 godzina = 1 kg kurczaka).
Po upieczeniu odstawiamy na około 10 minut by mięso "odpoczęło".

Podajemy prosto na talerze. Masło wytapiające się z kurczaka i aromat boczku spłyną bezpośrednio na warzywa i stworzą rewelacyjny sos.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz