niedziela, 18 października 2015

Spaghetti z sardynkami

Kolejny przepis zainspirowany książkami Jamie'go. Lekko zmodyfikowany.


Składniki:
2 cebule
½ pęczka natki pietruszki
oliwa
1 łyżeczka suszonych płatków chili
1 puszka krojonych pomidorów (400g)
skórka otarta z 1 cytryny
1 puszka pokrojonych sardynek - mogą być i te w oleju jak i te w sosie pomidorowym
300g makaronu spaghetti

Cebule obieramy i bardzo drobno szatkujemy wraz z natką. Na dużej patelni na małym ogniu podgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy cebulę, natkę wraz z platkami chili około 15 minut od czasu do czasu mieszając aż do miękkości cebuli. Możemy ją lekko podlać wodą.
Pomidory przecieramy przez sitko lub miksujemy blenderem aby były gładkie. Dodajemy je cebuli, dolewamy pół puszki wody i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy skórkę z cytryny i gotujemy wszystko na małym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Sos dobrze przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
W tym czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
Odcedzamy makaron, dodajemy do sosu, skarpaimy sokiem z cytryny i mieszamy.
Podajemy.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz