Składniki:
2 cebule
350 g pieczarek
2 łyżki oleju roślinnego
500 g wołowiny (najlepiej
polędwicy)
500 ml gorącego bulionu
drobiowego (ja często dodaję połowę mniej bulionu a resztę uzupełniam czerwonym
winem)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki mielonej słodkiej
papryki
½ łyżeczki mielonej ostrej
papryki
sól i pieprz
1 łyżka mąki
Całość przygotowujemy w średniej wielkości garnku.
Cebule kroimy w piórka, solimy i szklimy na łyżce oliwy. Pieczarki kroimy
w plasterki, dokładamy do garnka z cebulą i jeszcze chwilę podsmażamy.
Mięso oczyszczone z błon, kroimy w cienkie paski i szybko obsmażamy na
łyżce oliwy. Solimy i przekładamy do garnka z warzywami.
Mięso z warzywami zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy pieprzem i
mielonymi paprykami. Dodajemy koncentrat, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i
dusimy do miękkości mięsa (w przypadku polędwicy mięso będzie od razu miękkie).
UWAGA!
Mniej więcej w połowie gotowania można dodać pokrojone w plastry
kiszone ogórki.
W razie potrzeby potrawę można zagęścić mąką. W tym celu łyżkę mąki
wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, po czym dodaj do potrawy, wymieszaj i
zagotuj.
Podajemy ze świeżym chlebem lub grzankami.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz