środa, 29 stycznia 2014

Boeuf Stroganow



Składniki:
2 cebule
350 g pieczarek
2 łyżki oleju roślinnego
500 g wołowiny (najlepiej polędwicy)
500 ml gorącego bulionu drobiowego (ja często dodaję połowę mniej bulionu a resztę uzupełniam czerwonym winem)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
sól i pieprz
1 łyżka mąki

Całość przygotowujemy w średniej wielkości garnku.
Cebule kroimy w piórka, solimy i szklimy na łyżce oliwy. Pieczarki kroimy w plasterki, dokładamy do garnka z cebulą i jeszcze chwilę podsmażamy.
Mięso oczyszczone z błon, kroimy w cienkie paski i szybko obsmażamy na łyżce oliwy. Solimy i przekładamy do garnka z warzywami.
Mięso z warzywami zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy pieprzem i mielonymi paprykami. Dodajemy koncentrat, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości mięsa (w przypadku polędwicy mięso będzie od razu miękkie).

UWAGA!
Mniej więcej w połowie gotowania można dodać pokrojone w plastry kiszone ogórki.
W razie potrzeby potrawę można zagęścić mąką. W tym celu łyżkę mąki wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, po czym dodaj do potrawy, wymieszaj i zagotuj.

Podajemy ze świeżym chlebem lub grzankami.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz