sobota, 3 sierpnia 2013

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

... zapiekanka bez mięsa, może być samodzielnym daniem jak również dodatkiem zamiast ziemniaków czy zwykłej kaszy do kotletów mielonych czy innego mięska ...

Składniki:
200 g (2 torebki) ugotowanej na sypko kaszy (ja gotowałam z łyżeczką curry dla koloru)
500 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 spora cebula
160 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
1 jajko
oliwa z oliwek
100 g startego żółtego sera
1 łyżka Vegety
sól, pieprz

Grzyby myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę.
Wszystko razem podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy. Przyprawiamy Vegetą i pieprzem. Smażymy do miękkości warzyw.
Ugotowaną kasze mieszamy z grzybami i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Śmietanę mieszamy z jakiem, solą i pieprzem i polewamy kaszę. Posypujemy serem i wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na około 20 minut.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz