poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Kotleciki z kaszy gryczanej



Składniki:
2 woreczki kaszy gryczanej (200g)
2 łyżki tartego parmezanu
2 jajka
2 małe cebule
4 łyżki mąki pszennej (można zastąpić razową)
sól
pieprz

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy.
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle.
W misce mieszamy kasze, cebulę, jajka, mąkę i ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Powstałą masę z kaszy wykładamy łyżką  na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażyć po ok 3 min z każdej strony.

Placuszki można podawać zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno w formie przystawki na przykład z wędzoną rybą.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz