Składniki:
2 woreczki kaszy gryczanej (200g)
2 łyżki tartego parmezanu
2 jajka
2 małe cebule
2 małe cebule
4 łyżki mąki pszennej (można zastąpić razową)
sól
pieprz
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy.
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle.
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle.
W misce mieszamy kasze, cebulę, jajka, mąkę i ser. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
Powstałą masę z kaszy wykładamy łyżką
na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażyć po ok 3 min z każdej
strony.
Placuszki można podawać zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno w
formie przystawki na przykład z wędzoną rybą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz