O matkooooooo! Jakie one są pyszne. Miękkie i chrupiące jednocześnie 😍
Musisz ich koniecznie spróbować!
Składniki:
✔500 g mąki pszennej
✔1 jajko
✔1 łyżeczka soli
✔300 ml kefiru
✔2 łyżki oliwy
✔1 łyżeczka miodu
✔7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych)
✔1 jajko
✔1 łyżeczka soli
✔300 ml kefiru
✔2 łyżki oliwy
✔1 łyżeczka miodu
✔7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych)
PAMIĘTAJ wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.
Jesli używasz świeżych drożdży to zacznij o zrobienia zaczynu - drożdże wymieszaj z łyżką kefiru i miodem (odejmij je z już odmierzonych składników) i odstaw na 5 minut.
Drożdże suche po prostu wymieszaj z mąką.
Wszystkie składniki umieść w misce i wyrabiaj cisto za pomocą miksera/robota planetarnego około 5 minut.
Ciasto będzie bardzo klejące - takie ma być, nie dosypuj mąki.
Ciasto będzie bardzo klejące - takie ma być, nie dosypuj mąki.
Zawiń miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyjmij ciasto na mocno posypany mąką blat/stolnicę i uformuj z ciasta wałek. Nie wyrabiaj ciasta mocno, bo jest bardzo klejące.
Spłaszcz lekko powstały wałek i pokrój go na 8 równych kawałków - lub mniej jeśli wolisz tym razem zjeść mini bagietki.
Spłaszcz lekko powstały wałek i pokrój go na 8 równych kawałków - lub mniej jeśli wolisz tym razem zjeść mini bagietki.
Bułeczki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Wstaw wyrośnięte bułeczki do nagrzanego do 200 st C piekarnika i piecz 15 minut (możliwe, że u Ciebie będą musiały "siedzieć" w piecu 20 minut, wszystko zależy od grzałek piekarnika - obserwuj kolor bułek).
I tyle :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz