sobota, 23 lipca 2022

Bułki na kefirze

O matkooooooo! Jakie one są pyszne. Miękkie i chrupiące jednocześnie 😍

Musisz ich koniecznie spróbować!



Składniki:

✔500 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
300 ml kefiru
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych)


PAMIĘTAJ wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.

Jesli używasz świeżych drożdży to zacznij o zrobienia zaczynu - drożdże wymieszaj z łyżką kefiru i miodem (odejmij je z już odmierzonych składników) i odstaw na 5 minut.

Drożdże suche po prostu wymieszaj z mąką.

Wszystkie składniki umieść w misce i wyrabiaj cisto za pomocą miksera/robota planetarnego około 5 minut.
Ciasto będzie bardzo klejące - takie ma być, nie dosypuj mąki.

Zawiń miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyjmij ciasto na mocno posypany mąką blat/stolnicę i uformuj z ciasta wałek. Nie wyrabiaj ciasta mocno, bo jest bardzo klejące.
Spłaszcz lekko powstały wałek i pokrój go na 8 równych kawałków - lub mniej jeśli wolisz tym razem zjeść mini bagietki.

Bułeczki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Wstaw wyrośnięte bułeczki do nagrzanego do 200 st C piekarnika i piecz 15 minut (możliwe, że u Ciebie będą musiały "siedzieć" w piecu 20 minut, wszystko zależy od grzałek piekarnika - obserwuj kolor bułek).

I tyle :)

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz