niedziela, 22 marca 2015

Pstrąg zapiekany z kiszoną kapustą



Składniki:
2 filety pstrąga łososiowego
boczek pokrojony w kosteczkę
3 szalotki (pokrojone w półplasterki)
2 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
(czosnek i papryczkę kroimy najpierw w plasterki a następnie w paseczki)
kapusta kiszona
2 garście suszonej żurawiny
łyżka miodu
kilka kosteczek świeżego masła (ok. 50g)
posiekana garść natki pietruszki
pieprz

Boczek wrzucamy na suchą patelnię i wytapiamy.
Szalotki, czosnek i papryczkę dodajemy do boczku.
Podsmażamy aż cebula się zeszkli. Dodajemy kapustę. Mieszamy. Dorzucamy żurawinę i pieprz.
Na koniec łyżka miodu i kostki masła. Mieszając co jakiś czas czekamy aż kapusta lekko zmięknie.
Dosypujemy posiekana bardzo drobno natkę pietruszki i znów mieszamy.

Naczynie żaroodporne wykładamy pergaminem i skraplamy lekko olejem.
Układamy filety skórą do dołu i oprószamy pieprzem. Na rybę układamy grubą warstwę kapusty i zapiekamy w nagrzanym do 180oC piekarniku 20 minut.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz