10 gałązek mięty
2 gałązki oregano
3 gałązki bazylii
3 gałązki bazylii
10 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku
2 ząbki czosnku
1 ostra papryczka (w całości)
łyżka octu balsamicznego
łyżka sosu sojowego
kilka ziarenek pieprzu
mięso kurczaka – ja miałam polędwiczki, które zostały odcięte od piersi
ulubione warzywa na szaszłyki – u mnie papryka czerwona, cebula i cukinia
Liście ziół oraz papryczkę umieszczamy w blenderze, zalewamy oliwą, octem i sosem sojowym. Mielimy.
Pokrojone w kostkę mięso zalewamy połową pesto i dokładnie mieszamy by oliwa pokryła każdy kawałek mięsa.
Pokrojoną paprykę, cukinię i cebulę zalewamy oliwą i doprawiamy pieprzem. Również dokładnie mieszamy.
Wszystkie składniki umieszczamy na patyczkach.
I na grilla marsz…
U nas z racji tego, że w tegoroczną majówkę aura nie sprzyja grillowi całość została zrobiona w piekarniku z włączona opcją grilla (200oC, 30 minut – po 15 minutach przewrócone).Podane z miętowym pesto i sosem czosnkowym (do wyboru) oraz sałatką Caprese.
Czy na węglu, czy na brykiecie, czy z elektrycznego piekarnika smakują rewelacyjnie.
POLECAM!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz