poniedziałek, 18 lutego 2013

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim


... i kolejny przepis z serii "facet w domu"...


Składniki:
ciasto francuskie
szpinak (jeśli mrożony to około 8-9 brykietów)
pierś z kurczaka
pomidory w puszce (krojone, bez skórki)
ser żółty
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
czosnek

Kurczaka kroimy, przyprawiamy, wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Smażymy.
Szpinak, czosnek, przyprawy i pomidory dusimy na patelni. Następnie ciasto francuskie kroimy na pół, a każdy dłuższy brzeg nacinamy. 

Układamy na środku kawałki kurczaka, farsz szpinakowy i zaplatamy ciasto. Smarujemy jajkiem, posypujemy serem (ser można równie dobrze dodać do środka) i zapiekamy w 180 st ok. 20min.



SMACZNEGO!

1 komentarz: