Bardzo lubimy tak zwanego "chińczyka", ale miejsca w których można zjeść azjatyckie dania często pozostawiają wiele do życzenia. Z tego właśnie powodu zaczęłam robić je sama w domu. Może nie są to super błyskawiczne przepisy, ale warte uwagi 😊
Dziś przedstawię Wam kolejny przepis na sajgonki. Tym razem z trochę bardziej pracochłonnym farszem, ale dużo bardziej aromatycznym. Pieczenie w piekarniku powoduje, że sajgonki wychodzą delikatniejsze niż te, które smażymy w głębokim tłuszczu.
Serdecznie polecam poniższy przepis.
Składniki na 17 szt naprawdę dużych sajgonek:
800g mielonego mięsa - u mnie mielona wołowina i indyk
1 duża marchewka (250g)
1 duża marchewka (250g)
2 małe cebule (200g)
2 ząbki czosnku
1cm świeżego imbiru
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
4 łyżki sosu ostrygowego
około 70g kiełków fasoli mung (ze słoika, odsączone z zalewy)
około 70g pędów bambusa (z puszki)
4 małe dymki
25g suszonych grzybów mun
100g makaronu ryżowego
1 jajko
Cebule pokrój bardzo drobno albo zetrzyj ją na tarce.
Marchewkę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.
Czosnek posiekaj a imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
Grzyby mun zalej wrzątkiem w miseczce albo szklance i odstaw na 15 minut przykryte talerzykiem.
Na rozgrzane 2 łyżki oleju wrzuć cebulę. Kiedy się zeszkli dodaj czosnek i imbir. Chwilkę podsmaż. Dodaj marchewkę. Smaż całość około 2 minut często mieszając.
Na patelnię dodaj mięso i smaż do czasu kiedy zmieni kolor i przestanie być surowe.
Teraz czas na sosy - sojowy i ostrygowy.
Wszystko smaż do czasu gdy wszystkie płyny z patelni wyparują - farsz nie może być zbyt mokry - powinno wystarczyć 7 minut.
Przełóż farsz do dużej miski, dodaj kiełki fasoli, pędy bambusa, drobno pokrojoną dymkę oraz odsączone grzyby pokrojone w cienkie paski.
Makaron zalej wrzątkiem i pozostaw na 5 minut. Odcedź i potnij widelcem na mniejsze kawałki.
Dodaj do mięsa.
Całość dokładnie wymieszaj.
Gdy farsz wystygnie dodaj jajko i ponownie wszystko zamieszaj.
Papier ryżowy mocz w ciepłej wodzie przez 2 sekundy - każdy arkusz oddzielnie.
Układaj na wilgotnej desce. Nałóż po dwie łyżki farszu i zawijaj jak krokiety (na większości opakowań papierów ryżowych są rysunki z instrukcją).
Gotową sajgonkę układaj na wysmarowanym olejem papierze do pieczenia. Pamiętaj, żeby sajgonki nie stykały się.
Gdy już masz wszystkie na blasze, nasmaruj je z góry lekko olejem i wstaw do nagrzanego do 220 st piekarnika. Piecz 15 minut.
Polecam podać ze smażonym ryżem i sosem słodko-kwaśnym.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz