Tak jak już wspominałam w okresie sierpień-wrzesień króluje u mnie cukinia.
Te placki to już trzecia odsłona tego dania. Tutaj i tutaj znajdziecie poprzednie.
Tym razem placuszki wylądowały w piekarniku.
POLECAM!
✔spora cukinia (moja ważyła około 350 g)
✔2 szt dużej marchewki (około 250 g)
✔4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
✔2 jajka
✔kurkuma
✔sól
✔pieprz
Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Odłóż na sitko na około 15-20 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar płynu. Dodatkowo możesz osuszyć cukinię przy pomocy ręczników papierowych.
Marchewkę również zetrzyj na tarce na dużych oczkach i wymieszaj ją cukinią.
Dodaj jajka oraz mąkę. Przypraw kurkumą, solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 200 st.
Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj na niego porcje masy cukiniowo-marchewkowej. Placki zapiekaj 15 minut, po tym czasie obróć je na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut.
Ja podaję je z sosem jogurtowym:
✔jogurt grecki
✔łyżka mieszanki ziół polskich (lub innych ulubionych)
✔łyżeczka czosnku suszonego
✔łyżka soku z cytryny
✔łyżka soku z cytryny
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz