Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien być syty, urozmaicony i co najważniejsze pyszny 😀
Dobre śniadanie = dobry dzień!
Domowa granola... nie ma nic lepszego na śniadanie. Nie muszę się zastanawiać ile białego cukru ktoś umieścił w opakowaniu i czy na pewno nie ma w niej nic czego nie chciałabym podać rodzinie. Idealna mieszanka tego co najbardziej lubię. Pięknie pachnąca, słodka i chrupiąca, świetnie spełniająca swoją rolę w jogurcie, maślance, mleku, wodzie czy jako baza do cudownych śniadaniowych ciastek.
Zapraszam po szczegóły.
Nie chciałabym ograniczyć Ci listy składników. Podam te, które są lubiane u nas w domu. Ale użyj swoich ulubionych suszonych owoców, orzechów i pestek. Tutaj naprawdę nie musisz się ograniczać.
Jest tylko jedna zasada - kupując produkty na granolę, wybieraj te nie zawierające zbędnych konserwantów. To tyle jeśli chodzi o zasady.
Zaczynamy.
Moje składniki:
✔4 szklanki płatków owsianych
✔60 g orzechów laskowych
✔60 g orzechów włoskich
✔100 g pestek dyni
✔100 g moreli
✔100 g daktyli
✔150 g żurawiny
✔4 łyżki jasnego sezamu
✔3 łyżki pestek słonecznika
✔2 łyżki wiórków kokosowych
✔spora garść płatków migdałowych (mogą też być całe migdały)
✔1 łyżeczka cynamonu
✔2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
✔5 łyżek miodu
✔2 łyżki oleju - ja dałam olej z pestek winogron ale może być inny roślinny
Piekarnik nagrzej do 140 st
Orzechy i owoce pokrój drobno.
Wszystko umieść w jednej misce i dokładnie wymieszaj. Składniki powinny być oblepione olejem i miodem.
Całość wyłóż na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Wystudź na blasze.
Przechowuj w zamknięciu do 2 tygodni.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz