poniedziałek, 5 września 2022

Granola

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien być syty, urozmaicony i co najważniejsze pyszny 😀

Dobre śniadanie = dobry dzień!

Domowa granola... nie ma nic lepszego na śniadanie. Nie muszę się zastanawiać ile białego cukru ktoś umieścił w opakowaniu i czy na pewno nie ma w niej nic czego nie chciałabym podać rodzinie. Idealna mieszanka tego co najbardziej lubię. Pięknie pachnąca, słodka i chrupiąca, świetnie spełniająca swoją rolę w jogurcie, maślance, mleku, wodzie czy jako baza do cudownych śniadaniowych ciastek.

Zapraszam po szczegóły.


Nie chciałabym ograniczyć Ci listy składników. Podam te, które są lubiane u nas w domu. Ale użyj swoich ulubionych suszonych owoców, orzechów i pestek. Tutaj naprawdę nie musisz się ograniczać.
Jest tylko jedna zasada - kupując produkty na granolę, wybieraj te nie zawierające zbędnych konserwantów. To tyle jeśli chodzi o zasady.

Zaczynamy.
Moje składniki:
✔4 szklanki płatków owsianych
60 g orzechów laskowych
60 g orzechów włoskich
100 g pestek dyni
100 g moreli
100 g daktyli
150 g żurawiny
4 łyżki jasnego sezamu
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki wiórków kokosowych
spora garść płatków migdałowych (mogą też być całe migdały)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
5 łyżek miodu
2 łyżki oleju - ja dałam olej z pestek winogron ale może być inny roślinny

Piekarnik nagrzej do 140 st
Orzechy i owoce pokrój drobno.
Wszystko umieść w jednej misce i dokładnie wymieszaj. Składniki powinny być oblepione olejem i miodem.
Całość wyłóż na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika na środkową półkę. Piecz przez 60 minut mieszając granolę delikatnie i ostrożnie co 20 minut.

Wystudź na blasze.
Przechowuj w zamknięciu do 2 tygodni.


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz