Ten sos robię zawsze w sezonie pomidorowym. Dzięki temu mam zamknięte w słoikach cudowne smaki, które osłodzą niejeden zimowy dzień.
Jest idealny jako dodatek do kurczaka czy ryżu.
Składniki na około 12 słoików:
4,5 kg pomidorów
1 kg cebuli
2 papryki - mogą być różnych kolorów - ja swoje papryki piekę i obieram ze skóry, ale możesz pominąć ten krok
1 kg marchewki
puszka kukurydzy
puszka pędów bambusa
puszka ananasa wraz z sokiem
1 szklanka octu jabłkowego
2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki delikatnej musztardy
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu pieprzu
2 łyżki soli
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory natnij i sparz wrzątkiem.
Obierz i pokrój na kawałki. Umieść w garnku ustawionym na małym ogniu.
Cebulę obierz i również pokrój na kawałki. Dodaj do garnka z pomidorami.
Gotuj pomidory przez około 1 godzinę.
W tym czasie przygotuj resztę warzyw. Paprykę pokrój w paski a marchewkę w cienkie plastry lub julienne.
Ananasa odcedź (SOK POZOSTAW) i pokrój na mniejsze kawałki.
Po godzinie pomidory wraz z cebulą zblenduj na jednolitą masę.
Dodaj przyprawy, ocet, cukier, musztardę, marchewkę, paprykę, odcedzoną kukurydzę, odcedzone pędy bambusa i ananasa.
Całość gotuj około 30 minut.
Po tym czasie mąkę ziemniaczaną wymieszaj z sokiem z ananasów i dodaj do sosu.
Doprowadź do zagotowania i wyłącz.
Jeszcze ciepły nalewaj do słoików (pozostaw 2 cm wolnego miejsca od góry) i zakręcaj.
Ja swój sos pasteryzowałam w piekarniku*.
Ustawione wieczkami do dołu słoiki zostaw do całkowitego wystygnięcia - u mnie stały całą noc.
*Słoiki ustaw na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj by słoiki się nie stykały. Piekarnik ustaw na 120 stopni i pasteryzuj słoiki przez 30 minut.
Wystaw słoiki na blat i układaj wieczkami do dołu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz