To kolejna potrawa z receptury Jamie'go. Zaprezentował ją na swoim kanale, gotując wraz z innym cenionym kucharzem Gennaro Contaldo.
Poezja na talerzu!
Składniki:
✔300 g makaronu spaghetti
✔1 puszka całych obranych pomidorów
✔garść świeżych liści bazylii - w oryginale była kolendra✔4 ząbki czosnku
✔2-3 fileciki anchois
✔skórka otarta z całej cytryny
✔sok z połowy cytryny
✔papryka chilli
✔4 łyżki tartego parmezanu lub sera cheddar
✔oliwa
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Papryczkę chilli przekrój na pół i usuń pestki. Możesz zwiększyć jej ilość jeśli lubisz bardzo ostre dania.
Czosnek obierz i posiekaj.
Do garnka z grubym dnem wlej trzy łyżki dobrej oliwy. Gdy się zagrzeje wrzuć połówki chilli. Ma ona za zadanie dać aromat oliwie i całemu daniu.
Dodaj czosnek, skórkę z cytryny i zamieszaj. Smaż chwilkę.
Wrzuć pomidory wraz z zalewą. Dodaj anchois. Całość gotuj do czasu kiedy pomidory się rozpadną co jakiś czas mieszając.
Spróbuj sosu. Wciśnij sok z cytryny i dopraw solą i cukrem do smaku.
Możesz w tym momencie wyciągnąć chilli z sosu, ale nie jest to konieczne.
Zdejmij sos z ognia. Ugotowany makaron wrzuć do sosu. Dodaj ser, posiekaną bazylię, dwie łyżki oliwy z oliwek i wszystko dokładnie wymieszaj.
Gotowe.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz