środa, 28 września 2022

Pasta z pieczonej papryki i prażonych ziaren słonecznika

Lubimy zastępować nudne smarowidła pełnymi smaku i aromatu pastami.
Ta jest wyjątkowo smaczna i można ją wykorzystać zarówno do kanapki, jak i roladek z tortilli czy też warzywnych rollsów z grillowanej cukinii czy bakłażana.


Składniki:

✔2 szt dużej czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
4 łyżki bardzo dobrej jakościowo oliwy z oliwek
200g ziaren słonecznika
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz do smaku

Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i wstaw skórą do góry do nagrzanego do 200 st piekarnika.
Piecz około 30 minut aż skóra zrobi się ciemna.


Wyciągnij z piekarnika, przełóż do foliowej torebki lub plastikowego pojemnika i zamknij szczelnie. Po 15 minutach wyciągnij papryki i ściągnij z nich skórki.

Umieść paprykę w misie malaksera. Dodaj oliwę, czosnek, słodką i ostrą paprykę i zmiksuj na jednolitą masę.



Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni i jeszcze ciepłe dorzuć do papryki. Ponownie zmiksuj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz