sobota, 8 lutego 2014
Kostki rybne w jogurtowym cieście
Składniki:
8-10 szt mrożonych kostek rybnych (ja miałam mintaja)
sól, gorczyca, papryka słodka, kolendra, bazylia, lubczyk, tymianek, nasiona kopru, pieprz - wszystko roztarte w moździerzu
5 łyżek mąki
2 jajka
50 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka curry
Rybę (częściowo rozmrożoną - jeśli kostki rozmrozimy całkowicie rozpadną się) zasypujemy roztartymi przyprawami i odstawiamy na 15 minut.
Mąkę, jajka, jogurt, paprykę i curry mieszamy na jednolite bardzo gęste ciasto.
Każdy kawałek ryby moczymy w cieście i smażymy na bardzo rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony.
Kostki świetnie nadają się do zrobienia paluszków rybnych. Wystarczy każdą kostkę delikatnie podzielić (można ręcznie, nie trzeba kroić nożem) i smażyć powstałe kawałki zanurzone w cieście.
Ja najczęściej podaję rybę ze blanszowanymi brokułami lub warzywami z patelni.
Dziś dodatkowo z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego..
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz