niedziela, 27 listopada 2022

Pieczona szynka - bardzo soczysta

Szynka podpatrzona jakiś czas temu u Kuby Kuronia. Po małych modyfikacjach zadomowiła się u nas na stałe.

Ja ją robię najczęściej na kanapki, ale smakuje obłędnie również na ciepło. Z sosem pieczeniowym i ziemniakami to doskonałe danie obiadowe.

Zapraszam.


Składniki:
✔1-1,5 kg szynki wieprzowej (kulka)

solanka:
1,5 litra wody
4 zmiażdżone ząbki czosnku
1 cebula pokrojona w piórka
3-4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
8 goździków
płaska łyżka ziaren pieprzu czarnego
4 łyżki soli

pasta:
90 g musztardy miodowej (pół słoiczka)
3 ząbki czosnku - posiekane lub przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka majeranku suszonego
sól, pieprz

Składniki solanki wymieszaj ze sobą (sól musi się rozpuścić). Zanurz w niej kulkę szynki, zamknij szczelnie lub owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 24 godziny. W oryginalnym przepisie stała w solance 48 godzin, ale ja zawsze przypominam sobie o niej na ostatnią chwilę więc tych 48 chyba nigdy nie udało mi się dotrzymać.

Przygotuj pastę musztardową.


Szynkę wyjmij z solanki po upływie wskazanego czasu i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Natrzyj ją przygotowaną pastą, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 200st piekarnika. Zapiekaj 40 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150st i piecz jeszcze przez kolejne 50 minut.

Jeśli chcesz podać szynkę na ciepło daj jej odpocząć po pieczeniu około 10-15 minut.

Jeśli zaplanowana była na kanapki odstaw do całkowitego wystudzenia i przechowuj w lodówce.

SMACZNEGO!



7 komentarzy:

  1. Witam a to mięso piec pod przykryciem

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można tak zrobić schab?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja schabu nie trzymam w solance przed pieczeniem, ale sama pasta z tego przepisu jak najbardziej będzie ok
      natrzyj pastą osuszone i oczyszczone z błon mięso i odstaw na noc do lodówki?
      przed pieczeniem wyciągnij z lodówki wcześniej by nabrało temp pokojowej
      1,5 kg schabu piecz nie dłużej niż 50-55 minut w temp 200 st C

      Usuń
  3. Woda z kranu czy przegotowaną, czy zimna?

    OdpowiedzUsuń