...po
zrobieniu Ravioli ze szpinakiem pozostało mi trochę farszu a więc by się
nie zmarnował powstały te oto pyszności...
Składniki:
250-300 g szpinaku
3-4 ząbki czosnku
mała cebula
kilka suszonych pomidorów (takich ze słoiczka)
200 g sera Ricotta (jeśli nie możemy go dostać możemy zamiennie dać Mascarpone)
4 łyżki parmezanu
2 jajka
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
ciasto francuskie
3-4 ząbki czosnku
mała cebula
kilka suszonych pomidorów (takich ze słoiczka)
200 g sera Ricotta (jeśli nie możemy go dostać możemy zamiennie dać Mascarpone)
4 łyżki parmezanu
2 jajka
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
ciasto francuskie
Cebulę
kroimy bardzo drobno i podsmażamy do miękkości w niewielkiej ilości
oliwy.
Pomidorki wyjmujemy z zalewy i drobno siekamy.
Pomidorki wyjmujemy z zalewy i drobno siekamy.
Szpinak, jeśli świeży, siekamy i dusimy w małej ilości wody, do
miękkości. Odcedzamy i smażymy na maśle.
Jeśli mrożony, rozmrażamy na rozgrzanym na patelni maśle.
Dodajemy do szpinaku cebulkę, 3-4 ząbki przeciśniętego czosnku i jeszcze chwilę razem podsmażamy.
Odcedzamy z nadmiaru płynu i studzimy.
Jeśli mrożony, rozmrażamy na rozgrzanym na patelni maśle.
Dodajemy do szpinaku cebulkę, 3-4 ząbki przeciśniętego czosnku i jeszcze chwilę razem podsmażamy.
Odcedzamy z nadmiaru płynu i studzimy.
Ricottę rozcieramy widelcem, dodajemy do niej jajka, parmezan,
pomidory i przyprawy po czym mieszamy wraz ze szpinakiem na jednolitą
masę.
Ciasto
francuskie rozwijamy, wykładamy pasek szpinaku na końcu węższej części ciasta,
zawijamy ostrożnie w rulonik, odkrawamy resztę ciasta i zaczynamy od początku.
Gotowe ruloniki kroimy na nieduże kawałki.
Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy białkiem i pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200o
Gotowe ruloniki kroimy na nieduże kawałki.
Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy białkiem i pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200o
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz