piątek, 6 stycznia 2012

Szpikowana wołowina

Składniki:1 – 1,5 kg wołowiny bez kości
5 dag słoniny
szklanka bulionu
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
słodka papryka
sól
pieprz
opcjonalnie:
2-3 marchewki, 1 pietruszka i kawałek selera
lub
4-5 ogórków kiszonych, łyżka ostrej musztardy

Marynata:
2 szklanki wody
2 liście laurowe
po 4 ziarna pieprzu i jałowca
cebula
1/2 szklanki octu
Marynata
Gotujemy wodę z przyprawami i pokrojoną cebulą, wlewamy ocet.
Zalewamy marynatą mięso i chłodzimy w lodówce przez noc.
Jeśli nie lubicie, marynowanie mięsa do tego przepisu nie jest konieczne.
Słoninę kroimy w słupki i wkładamy do zamrażalnika na około 10 minut.
Mięso wyjmujemy, osączamy i szpikujemy pokrojoną w słupki słoniną, nacieramy solą, pieprzem i papryką. Obtaczamy w mące i obrumieniamy na oleju.
Podlewamy bulionem, dodajemy przyprawy z marynaty i podsmażona cebulę. Ja dodałam jeszcze trzy starte marchewki, pietruszkę i kawałek selera (zastąpiło mi to surówkę
)
Dusimy pod przykryciem ok. 1,5 - 2 godziny.


Gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy. Sos z duszenia zaprawiamy pozostałą mąką, zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli jednak do duszenia nie dodaliście warzyw (marchewki, pietruszki i selera) to:
ogórki kiszone kroimy w kostkę.
Mięso wyjmujemy i trzymamy w cieple (np. w rozgrzanym wyłączonym piekarniku).
Sos musimy przecedzić. Mąkę rozrabiamy z wodą, dodajemy ogórki i mieszamy z sosem. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy musztardę i doprowadzamy do wrzenia.


Pieczeń kroimy na cienkie plastry i polewamy sosem.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz