sobota, 7 stycznia 2012

Żeberka w coca-coli


... zainspirowana reklamą telewizyjną ;) postanowiłam podjąć wyzwanie ...


Składniki:

1 kg żeberek
4 ząbki czosnku
łyżka miodu
sól
pieprz
papryka ostra i chili
zioła prowansalskie
2 szklanki coca - coli
oliwa

Żeberka nacieramy z obu stron miodem, posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, papryką i ziolami.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia, żeberka porcjujemy tzn. tniemy na kawałeczki co jedną-dwie kostki. Każdą porcję obsmażamy na oleju z obu stron.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy coca-colą i wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika.
W tej temperaturze pieczemy około 30 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze około 60 minut. Oczywiście bez termoobiegu.


SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam tak zrobione żeberka... aż mi ślinka cieknie!
    Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie
    Szana - Banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń