... jogurtowy, ziołowy, pomidorowy, cytrynowy...
JOGURTOWY:
6 łyżek jogurtu mieszamy z 6 łyżkami soku z cytryny. Doprawiamy niewielką ilością soli, szczyptą cukru i pieprzem.
Dodajemy 2 łyżki olwju słonecznikowego.
Mieszamy
ZIOŁOWY:
1 łyżkę estragonu i 2 łyżki bazylii jeśli świeże siekamy, jeśli suszone tylko mieszamy.
1 łyżkę musztardy mieszamy z 7 łyżkami oliwy, a następnie dodajemy 4 łyżki octu balsamicznego i 2 łyżki soku z cytryny.
Mieszamy z ziołami.
POMIDOROWY:
1 szalotkę i 2 ząbki czosnku siekamy. Smażymy na rozgrzanej oliwie aż się zeszklą. Miksujemy z 50g pomidorów z puszki i 5 łyżkami bulionu.
Dodajemy 4 łyżki oliwy i 7 łyżek octu balsamicznego. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja jeszcze dosypuję bazylię (czy to suszoną czy świeżą).
Mieszamy
(ten sos stosuję także do pizzy, do wysmarowania placków przed nałożeniem składników)
CYTRYNOWY:
1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.
6 łyżek oliwy mieszamy w 1/2 łyżeczki ostrej musztardy. Dodajemy sok z jednej cytryny i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz