niedziela, 15 stycznia 2012

Ravioli ze szpinakiem

Składniki:
ciasto:
300 g mąki
3 jajka
1 łyżeczka soli
około 3 łyżki wody jeśli potrzeba
farsz:
250-300 g szpinaku
3-4 ząbki czosnku
200 g sera Ricotta (jeśli nie możemy go dostać możemy zamiennie dać Mascarpone)
4 łyżki parmezanu
2 jajka
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
Szpinak, jeśli świeży, siekamy i dusimy w małej ilości wody, do miękkości. Odcedzamy i smażymy na maśle.
Jeśli mrożony, rozmrażamy na rozgrzanym na patelni maśle.
Dodajemy do szpinaku 3-4 ząbki przeciśniętego czosnku i jeszcze chwilę razem podsmażamy.
Odcedzamy z nadmiaru płynu i studzimy.
Ricottę rozcieramy widelcem, dodajemy do niej jajka, parmezan i przyprawy po czym mieszamy wraz ze szpinakiem na jednolitą masę.
Z mąki i soli usypujemy na stolnicy kopiec , a we wgłębienie na środku wbijamy 2 jajka i 1 żółtko. Zagniatamy ciasto, dodając w razie potrzeby wodę. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinkę przykrywając ściereczką.
Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą bardzo cienko rozwałkowujemy wałkiem (można podsypać mąką). Jeden placek ciasta smarujemy białkiem i wykładamy na niego kleksy szpinakowe w regularnych odstępach. Przykrywamy drugą połową ciasta i dociskamy palcami przestrzenie pomiędzy farszem. Radełkiem dzielimy ciasto na kwadraciki.

Gotujemy w osolonym wrzątku około 3-4 minuty od czasu ich wypłynięcia ich na powierzchnię.
U nas podane ze śmietaną i posypane parmezanem.
SMACZNEGO!
Pozostały farsz lekko zmodyfikowałam i zrobiłam Paszteciki ze szpinakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz