Składniki:
ciasto:
300 g mąki
3 jajka
1 łyżeczka soli
około 3 łyżki wody jeśli potrzeba
300 g mąki
3 jajka
1 łyżeczka soli
około 3 łyżki wody jeśli potrzeba
farsz:
250-300 g szpinaku
3-4 ząbki czosnku
200 g sera Ricotta (jeśli nie możemy go dostać możemy zamiennie dać Mascarpone)
4 łyżki parmezanu
2 jajka
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
250-300 g szpinaku
3-4 ząbki czosnku
200 g sera Ricotta (jeśli nie możemy go dostać możemy zamiennie dać Mascarpone)
4 łyżki parmezanu
2 jajka
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
Szpinak, jeśli świeży, siekamy i dusimy w małej ilości wody, do
miękkości. Odcedzamy i smażymy na maśle.
Jeśli mrożony, rozmrażamy na rozgrzanym na patelni maśle.
Dodajemy do szpinaku 3-4 ząbki przeciśniętego czosnku i jeszcze chwilę razem podsmażamy.
Odcedzamy z nadmiaru płynu i studzimy.
Ricottę rozcieramy widelcem, dodajemy do niej jajka, parmezan i przyprawy po czym mieszamy wraz ze szpinakiem na jednolitą masę.
Jeśli mrożony, rozmrażamy na rozgrzanym na patelni maśle.
Dodajemy do szpinaku 3-4 ząbki przeciśniętego czosnku i jeszcze chwilę razem podsmażamy.
Odcedzamy z nadmiaru płynu i studzimy.
Ricottę rozcieramy widelcem, dodajemy do niej jajka, parmezan i przyprawy po czym mieszamy wraz ze szpinakiem na jednolitą masę.
Z mąki
i soli usypujemy na stolnicy kopiec , a we wgłębienie na środku wbijamy 2 jajka
i 1 żółtko. Zagniatamy ciasto, dodając w razie potrzeby wodę. Gotowe ciasto
odstawiamy na godzinkę przykrywając ściereczką.
Ciasto
dzielimy na 2 części. Każdą bardzo cienko rozwałkowujemy wałkiem (można podsypać mąką). Jeden placek ciasta smarujemy
białkiem i wykładamy na niego kleksy szpinakowe w regularnych odstępach.
Przykrywamy drugą połową ciasta i dociskamy palcami przestrzenie pomiędzy
farszem. Radełkiem dzielimy ciasto na kwadraciki.
Gotujemy w osolonym wrzątku około 3-4 minuty od czasu ich
wypłynięcia ich na powierzchnię.
U nas podane ze śmietaną i posypane parmezanem.
U nas podane ze śmietaną i posypane parmezanem.
SMACZNEGO!
Pozostały farsz lekko zmodyfikowałam i zrobiłam Paszteciki ze szpinakiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz