niedziela, 4 marca 2012

Frittata czyli wypasiony omlet


... podpatrzone u Magdy Gessler ...

Składniki:
2 średnie ziemniaki
1 mała cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki oleju roślinnego
6 jajek
sól, pieprz
świeży tymianek (może być suszony)
0,5 szklanki tartego sera – najlepszy będzie parmezan lub twarda risotta
Patelnia o średnicy około 20 cm

Ziemniaki myjemy ale nie obieramy. Tniemy w ósemki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut – mają być miękkie lecz NIE rozgotowane. Odcedzamy i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę pokrojoną w kosteczkę musimy zeszklić,  następnie dodajemy pokrojoną w krótkie paski paprykę i oprószamy solą. Smażymy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż papryka zmięknie.
Dodajemy ziemniaki i delikatnie mieszamy.


Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem oraz tymiankiem. Wylewamy masę jajeczną na patelnię pomiędzy kawałki warzyw. Smażymy około 5-6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała. Możemy lekko poruszać ziemniakami by jajko ściekło na dno patelni. Ja po upływie 5 minut przykrywam patelnię pokrywką i tak zapiekam jeszcze około 2 minut.
Pod koniec smażenia, gdy jajka będą już prawie całkowicie ścięte, posypujemy tartym serem. Podajemy oczywiście na patelni J

Do frittaty możemy dodać naprawdę wszystko: różne warzywa, które lubimy lub które akurat mamy w domu, kawałki ugotowanego kurczaka czy podsmażony boczek. Eksperymentujcie J
U nas delikatne wydanie bo było serwowane na śniadanko.

SMACZNEGO!
przepis bierze udział w akcji



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz