niedziela, 11 marca 2012

Zupa chińska - ostra



Składniki:
100g makaronu ryżowego

jedna podwójna pierś z kurczaka
sos sojowy

2 litry bulionu
mieszanka warzyw chińskich

3 ząbki czosnku
dymka

jajko
chili, papryka ostra, pieprz, curry, imbir


jeśli w mieszance nie ma bambusa i grzybków mun:

dodatkowo dodajemy  bambus - 1/2 słoiczka oraz 1/2 słoiczka grzybków mun



Łyżeczkę ostrej papryki, pieprzu, curry i imbiru (łącznie 4 łyżeczki) mieszam z dwoma łyżkami sosu sojowego.
Kurczaka tniemy w paski. Zalewamy sosem z przyprawami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).


Kurczaka podsmażamy uzyskując złoty kolor. Najlepiej gdybyście mieli olej sojowy, ale niekoniecznie ;)


Do wrzącego bulionu dodajemy mieszankę chińskich warzyw oraz kurczaka.
Następnie dodajemy pokrojoną w słupki dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bambus i grzybki.
Gotujemy około 15 minut.


Po tym czasie doprawiamy zupę do smaku imbirem, curry, ostrą papryką, jeśli macie możecie dodać pastę chili (łyżeczkę) i koniecznie sos sojowy zamiast soli. Pamiętajcie zupa powinna być ostra.


Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3 minuty.
W tym czasie jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami wody i wlewamy do zupy ciągle mieszając.


Makaron odcedzamy i dodajemy do zupy.


SMACZNEGO!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz