sobota, 24 marca 2012

Bokuły w panierce


Składniki:

jeden brokuł
trzy jajka
kostka bulionu warzywnego
łyżeczka cukru
wegeta, pieprz, papryka ostra, bazylia
bułka tarta


Brokuła dzielimy na "różyczki". Zalewamy zimną wodą, wrzucamy kostkę bulionu warzywnego i cukier. Gotujemy od chwili zagotowania się wody około 8 minut.
Odcedzamy warzywa i pozwalamy im dokładnie obciec z wody.
Jajka roztrzepujemy z przyprawami.
Różyczki moczymy w jajku, obtaczamy dokładnie w bułce tartej i wrzucamy na głęboki olej (jak frytki). Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru.


Danie super smakuje na ciepło do obiadu jak i na zimno jako przekąska.

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Widzę, że przepis podobny do mojego ;) chociaż ja unikam gotowania, bo brokuły wrzucone na głęboki tłuszcz i tak idealnie miękną :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wcale nie miękną są bardzo twarde jak się ich nie ugotuje!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogę się zgodzić. Nie są mięciutkie ale raczej al dente. To wszystko zależy jakie kto woli. Jeśli mają być mięciutkie trzeba je zblanszować, jeśli chrupiące zapanierować surowe :)

    OdpowiedzUsuń