poniedziałek, 25 lutego 2013

Pleśniak


... ciasto często robione w moim rodzinnym domu przez mamę, teraz to ulubiony wypiek w moim własnym domu, ponad to bardzo łatwy i szybki w wykonaniu ...


Składniki ciasta:
3 szklanki mąki
4 żółtka
margaryna
1 duża łyżka cukru
połowa proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Składniki piany:
4 białka
1 szklanka cukru pudru
dodatkowo: 1 łyżka ciemnego kakao i słoik dżemu (choć ja zazwyczaj daję dwa słoiki)

Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Dwie chowamy do zamrażalnika (lepiej się będą ścierały) a do trzeciej dodajemy kakao i zagniatamy na jednolitą brązową masę i też wkładamy do zamrażalnika.
Jedną białą część ścieramy na dużych oczkach tarki, na to wykładamy dżem. Następnie ciemną masę, na to ubita piana (ubijamy mikserem białka po trochu dodając cukier puder), a na wierzch ostatnia biała część.
Pieczemy w 180 st przez około 45 minut

SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. :D
      doszłam do takiej wprawy, że wystarcza mi mikrofalówka :)

      Usuń
  2. Wpadłam raz jeszcze, i co widzę? 100 000 Ci stuknęło. Otwierajcie szampana, a przy okazji wypijcie zdrówko "Zawałka"

    OdpowiedzUsuń