niedziela, 11 marca 2012

Bułeczki z fetą i szczypiorkiem




Składniki:

1 1/2 szklanki mąki

1 łyżka proszku do pieczenia
 szczypta soli

150 g masła
3 łyżek oliwy
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 opakowanie sera feta
1/2 pęczka szczypiorku

1 żółtko


Mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło, oliwę, jajko i jogurt dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto.
Uformowaną kulkę ciasta wkładamy na godzinę do lodówki.


W tym czasie robimy farsz. Fetę rozdrabniamy widelcem i dodajemy pocięty drobno szczypiorek. Doprawiamy pieprzem i ostrą papryką.


Po godzinie wyjmujemy ciasto. Nakładamy sobie na dłoń łyżką ciasto, formujemy kulki, robimy zagłębienie, umieszczamy w nim łyżeczkę farszu i zaklejamy dokładnie kolejnym kawałkiem ciasta.
Formujemy bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.




Kiedy już wszystkie bułeczki są gotowe, każdą z nich smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Wcześniej bułeczki możemy naciąć tak jak kajzerki ale niekoniecznie - i tak same pięknie popękają :)


Pieczemy w nagrzanym do 180st piekarniku około 20-25 minut.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz